Entréscenen 
Fredag 17 november 
Klockan 12.00-12.25 

Visa konst. Varför? 

Konst måste visas och betraktas – annars dör den. Men att visa andras konst är en konst i sig. För att göra en utställning attraktiv krävs inte bara kunskap om konstnärerna, deras konst och intentioner utan även om rummets möjligheter, ett sinne för estetik men också en analytisk förmåga för att optimera betraktarens upplevelser.  

Runt Arvika fanns i början av förra seklet många nationellt framstående skulptörer, målare och en rik hantverkstradition. Hantverkarna inspirerades att bli konsthantverkare, med status ungefär som konstnärerna. Efter dessa pionjärers bortgång kämpade ideella krafter i motvind för att skapa institutioner för att visa dessas konst och konsthantverk. Det blev både en konsthall och ett museum med utställningar som väckte nationell uppmärksamhet. 

Agneta Bergqvist är författare till boken Att visa andras konst: Per Inge Fridlund och Rackstadmuseet

Möt Agneta Bergqvist, docent, pensionerad läkare och författare