Caféscenen 
Lördag 18 november 
Klockan 15.00-15.25 

Prisutdelning Novelltävling 

Idag delas ut priserna till vinnarna i Norlén & Slottners novelltävling med tema: “Varför har du inte berättat det” 

Förstapriset går till Erland Svenungsson för hans novell “Koltrasten i Birkenau”. 

Andrapriset går till Mona Holmberg för hennes novell: “Farfars hemlighet” 

Mona Holmberg är född 1969. Hon finner sin inspiration i hemorten Tavelsjö, utanför Umeå. Att skriva och läsa har alltid betytt mycket för henne och på senare år har hon tagit mod till sig att delta i novelltävlingar.  

Temat, “Varför har du inte berättat det?”, fick henne att fundera på vilken stor hemlighet man kan ha som man inte vill att någon någonsin ska få veta: Åsa blir först stolt över att hennes farfar deltog i andra världskriget och har svårt att förstå att han aldrig berättat om det, tills hon öppnar en kista som alltid varit låst. 

Erland Svenungsson är född på en bondgård i Bohuslän 1944. Utbildade sig till socionom, psykoterapeut och präst i Svenska kyrkan. Han har arbetat inom vården, i kyrkan och som handledare hos barncancerföreningen “Visommist” Skrivit romaner, facklitteratur, kantater, sånger och psalmer för olika kompositörer. Erhöll Sigtunastiftelsen författarstipendium 2004″ 

Inspirationen till vinnande novellen fick han genom Svenshögens sanatorium i närheten där han växte upp. 1945 tog detta sanatorium emot 60 flyktingar varav många judar. Detta vittnar en minnessten om på en närliggande kyrkogård. “Här vilar polska medborgare befriade ur koncentrationsläger 1945. Avlidna sanatoriet 1946.” 
Genom mitt möte med överlevare och mina efterforskningar i sanatoriets historia har jag utifrån en verklighet format denna berättelse. 

Erland medverkar på scen i ett samtal om hans novell och sitt skrivande.