Nu öppnar vi bokningen till programmet för gymnasiet på Värmlands bokfestival. Årets bokfestival arrangeras 8-9 november på Nöjesfabriken i Karlstad.

Programmet består av två författarsamtal och en filmvisning med efterföljande samtal med regissören. Det gemensamma temat för alla dessa punkter är att bli vuxen, finna sig själv och bygga relationer.

Våra gäster skildrar samhällsaktuella ämnen som psykisk ohälsa, uppväxt i förorten, identitetsskapande och vänskap.

Hålltider fredag 8 november

Klockan 10.00 Nora KhalilYani (2022) och Abow (2023)
Klockan 11:00 Tilda och Frida BoisenAldrig släppa taget (2023)
Klockan 12:00 Filmvisning och samtal: Sara BroosSkärvor (2024) ca 90 minuter

Boka plats för din klass

Skolbussresa

Region Värmland står för 50 % av er busskostnad i samband med värmländska skolors besök på bokfestivalen.

Subventionen gäller inte för skolor i Karlstad tätort.

Mer om att boka skolbussresa

Nora Khalil

Foto: Daniela Spiroska

Yani är Nora Khalils hyllade debutroman. I boken möter vi Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet. Detta är en kollektivroman om ungdomar i Botkyrka, deras livsvillkor och framtidsdrömmar. I Abow får vi återigen följa Rayan och hans vänner. Rayan har börjat i en ny gymnasieklass i innerstan, där hans gamla och nya världar kolliderar. Samhällsklyftorna och segregationen blir tydligare och Rayan kämpar med att passa in.

Böckerna är skrivna med varm humor, träffsäker samhällskritik och klockren gestaltning av stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet.

Till Yani finns även en lärarhandledning som kan laddas ner på nok.se.

Författaren

Nora Khalil är lärare och författare. Hon har varit finalist i Ortens bästa poet och har även tilldelats Tensta Konsthalls textpris. Hennes debutroman från 2022, nominerades till Augustpriset inom genren barn- och ungdomslitteratur och belönades med Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2022.

Tilda och Frida Boisen

Foto: Magnus Ragnvid

Boken Aldrig släppa taget är en självbiografisk roman som brännande angeläget skildrar de självupplevda erfarenheterna av psykisk ohälsa och ett samhälle där resurserna inte räcker till för unga som mår dåligt. Men framför allt är det en bok om hopp och vägen tillbaka.

Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten när Tilda försökte avsluta sitt liv. Mor och dotter förenas i en livsviktig resa för att förstå varandra, för att förstå sig själva och för att hitta tillbaka till livet.

Författarna

Tilda Boisen är 18 år och bor med sin familj i Stockholm. Aldrig släppa taget är hennes bokdebut.

Frida Boisen är verksam som journalist, talare och författare. Med sina självbiografiska romaner Berätta aldrig det här och Du är inte längre min dotter har hon skildrat sina erfarenheter av ämnen som självmord, missbruk och övergrepp. Hon utsågs till Årets berättare 2023.

Sara Broos

Visning av aktuella filmen Skärvor och samtal mellan regissören Sara Broos och en gäst.

En personlig resa i tid och rum, genom ljus och mörker, på tåg och i drömmar. Om desorientering och längtan efter mening och hemkomst i en splittrad värld. Enskilda livsöden vävs samman med myter och historiska händelser i ett associativt flöde mellan parallella verkligheter, mardröm och idyll. Dolda trauman och öppna sår. En hoppfull sorgesång om livets skönhet och grymhet, tidens gång och varje individs unika historia. I den lilla och den stora världen.

Regissör och producent

Sara Broos är född och uppvuxen i Värmland. Bosatt och verksam i Östra Ämtervik och Berlin. Hon har tidigare gjort två långfilmsdokumentärer den prisbelönta För dig naken” (2012) och Speglingar 2016 samt ett antal kortfilmer, varav den mest uppmärksammade är Hemland från 2015. Broos är även utbildningsledare för Alma Manusutbildning.

Tips på hur du går tillväga för att analysera, fördjupa och bearbeta elevernas upplevelse av en film (regionvarmland.se)